неділю, 4 серпня 2013 р.

"Часи стерв'ятників": літо 1386 (ФОТО-ІСТОРІЯ)

 Рік 1386 від Різдва Христового: в Швеції помирає дуже впливовий "дротс" Бу Йонссон Грип - найбагатша людина в історії, власник величезних "ленів" та земель в країні. На той час правителем Швеції був Альбрехт Макленбурзсьский,  син Альбрехта ІІ та Ефімії Фолькунг. Цей король більше опирався на німців: для того, щоб втриматися на троні захопленому у Магнуса IV, Альбрехт обрав собі в союзники старого ворога Магнуса Еріксона - Гріпа, даючи йому привілеї.

Після смерті багатія Грипа, Альбрехт чимдуж захотів повернути собі ті землі, які свого часу були віддані на правах "лена" під заставу Бу Йонссону. Тим часом мекленбурзько - шведське правління Альбрехта ставало все більш небезпечним для дворянства і для інших суспільних груп. Знову спалахнула боротьба між королівською владою (яка прагнула до абсолютизму, - цього разу за сильної підтримки іноземців), і тією частиною шведського суспільства, яка оберігала конституційні свободи. Настав "Час Стерв'ятників". 


Літом 1386 року від Р.Х. Альбрехт Макленбурзський дає наказ: зібрати людей в герцогстві Макленбурзському, саме у місті Росток,  відчайдушних людей, які були б готові виконати будь-яку справу. І вони знайшлись. Як виявилося,  це були Вітальєрські брати.

Брати повинні були через протоку Категгат піднятись по річці Гета - Ельв в одну з найбільш непокірних частин Швеції  - у Вестергетланд. Там осісти на берегах річки, зробити укріплений табір, підготувати плацдарм для вторгнення військ Альбрехта Макленбурзького та, між іншим, збирати інформацію про торговий річковий флот :)



Прибувши на ворожу землю, Брати взялися за  облаштування  табору укріпленнями.  Почали будувати  бруствер.



Все це - використовуючи виключно інструмент того часу.










\




Навколо працюющих постіїно стояла охорона, вдивлялася в гущавину лісу.







Під палким сонцем та мрякотинням дощу бруствер був закінчено.



Але Брати не зупинилися на цьому  -заходилися будувати ще укріплення під назваю "тин".









В процесі роботи виникла бійка за кухоль води.





Нарешті частина укріплень була закінчена. Якраз під вечір.





Настала черга розпалювати вогнище






Потім вечеря, нічне чергування, та міцний сон.   Наступного ранку  брати провели тренування.











Брати Вітальєри ще повернуться до вас :) 

 Джерела для виїзду.   Бруствер:
1343 год. Тогда магистр собрал свое войско, двинулся на Эзель, грабил и жег, а потом отправился к засеке; та была велика и обширна, и в ней то собрались крестьяне. Он приблизился к ней пред восходом солнца и напал на неприятелей. Засека же была тщательно завалена деревьями и укреплена бруствером; в одном месте ее растащили крючьями. Затем брат Арнт фон Герке, товарищ зегевольдский, со знаменем вскочил на доски, и хотя ему проткнули руку, все таки он не покинул знамени, но вместе с другими ворвался в засеку. ( ХРОНИКА ПРОВИНЦИИ ЛИВОНИЯ Бальтазара Руссова
http://viktorgrun.livejournal.com/196880.html )
Тин
1425 год, Австрия.

Знаряддя 






П.С. Джерела атрибутую незабаром.

 З повагою, Келебрант

2 коментарі:

Для того, щоб вписати в хроніку Вітальєрів свою думку, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ. Будемо вдячні.