середу, 4 липня 2018 р.

FLOAT ROD MEDIEVAL FISHING

СЕРЕДНЬОВІЧНА РИБОЛОВЛЯ
"ПОПЛАВКОВА ВУДКА" 


Риболовля відома людству задовго до часів середньовіччя і вже тоді мала багате різноманіття способів спіймати рибу, як за допомогою сітки, рогатини так і за допомогою вудки.
Найближчим письмовим джерелом для проведення реконструкторського експерименту в якому було задокументовано процес і способи рибної ловлі виявилась книга Св. Альбіна 1496 р. (назва походить від міста в якому була надрукована ця книга -Англія місто St. Albans) в якій був розміщений трактат про рибну ловлю за допомогою вудовки. Вважається, що цей трактат написала жінка- монахиня, настоятелька англійського монастиря Юліана Бернерс.


"...Є шість способів лову риби з гачком. Перший спосіб - це донна ловля форелі та іншої риби. Другий спосіб - це ловля плотви, уклейки і яльця в таких місцях, де вода тече і грає. Третій спосіб - це поплавочна ловля всякої риби. Четвертий спосіб - це ловля форелі на живця без грузила і поплавця. П'ятий спосіб це ловля плотви та яльца сплавом волосіні в один або два пасма на мушку. Шостий спосіб - це ловля форелі і харіуса на штучну мушку..."


Цікавий факт, що трактат містить дуже багато знань, які риболови використовують і зараз. Проте не всі могли насолодитись знаннями леді Юліани.

"...А щоб цей трактат не потрапляв у руки кожному неробі, який його дізнатися побажає, як якщо б він був надрукований окремо у вигляді буклету, я включила його в великий том з книгами, що цікавлять знатних і благородних людей для того, щоб ті нероби, пізнавши хоч в малому ступені благородний спорт англерства, не змогли зруйнувати його зовсім..."


Виявляється в Англії до рибальства з крючком і вудовкою відносились, як і до мисливства, з повагою, це був своєрідний спорт для знатних осіб. Також не забували і про права простих людей.

"...Також я наказую вам не ламати чужих огорож, займаючись вашим спортом, і не відкривати чужих воріт без того, щоб закрити їх назад. І ви не повинні використовувати описаний вище спорт в корисливих цілях, для примноження або заощадження ваших грошей, а тільки лише для задоволення, підвищуючи здоров'я вашого тіла і, особливо, вашої душі. Коли ви підете займатися риболовлею, ви не захочете мати поруч багато людей, які можуть заважати вам вдаватися до свого спорту. І там ви зможете служити Богу, переконливо звертаючи до нього ваші звичайні молитви. А роблячи так, ви уникаєте багатьох гріхів і спокус, таких як лінощі, яка і схиляє головним чином людини до інших пороків, що добре відомо..."

Codex Manesse 13 th century
В трактаті детально описується місце, час, приманки і снасті які потрібно використовувати для лову різних риб і в різні пори року. 


"...Але перше і головне в риболовлі, стійте далі від води, щоб риба вас не бачила. Або притискайтеся до землі, або ховайтеся за кущями. Якщо риба буде вас бачити, вона клювати не буде. А також стежте за тим, щоб ваша тінь падала на воду по можливості менше, бо ця тінь скоро налякає рибу. А якщо риба злякається, то вона потім довго не буде клювати. Будь-яку рибу, яка годується з дна, ви повинні ловити з дна так, щоб ваш гачок тягнувся по дну або лежав на ньому. А всяку рибу, яка годується нагорі, ви повинні ловити в півводи або трохи нижче, або трохи вище. І чим більша риба, тим ближче вона тримається на дно, а ніж риба дрібніше, там більше вона плаває зверху..."

"...Коли риба клює, не підсікайте занадто швидко, але й не будьте занадто повільні. Бо ви повинні почекати, поки по вашому уявленню приманка повністю опиниться в роті у риби, і тоді більше не зволікати. Це для дна. А що до поплавка, то коли побачите, як його м'яко затягує під воду, або, по-іншому, м'яко веде по воді, тоді підсікайте. Але стежте, щоб ви ніколи не підсікали занадто сильно, озираючись на міцність вашої волосіні і побоюючись порвати її. А якщо вам випаде удача підсікти велику рибу легкою снастю, тоді водіть її в воді і стомлюйте, поки вона не ослабне. А потім візьміть її, як зможете, але пам'ятайте завжди, що ви не повинні перевищити міцність вашої волосіні. І наскільки можна, не давайте їй витягнути волосінь прямо від вас, а тримайте її завжди під вудкою так, щоб вона могла витримувати стрибки і ривки риби..."


Книга описує ловлю риб, що присутні як в Англії так і в Україні - плотви і менш розповсюдженого на той час коропа.

"...Короп риба делікатесна, але коропів в Англії майже немає, і я буду мало писати про нього. Це дуже важка риба, оскільки має такий міцний рот, що жодна легка снасть його не втримає. А що до коропових насадок, то я про них знаю мало, а я уникаю описувати те, що знаю погано, і що не випробовувала. Але я знаю, що червоний черв'як і мальок для нього завжди хороші наживки, про що я чула від людей надійних, і що також написано в книгах, які заслуговують на довіру..."

"...Плотву ловити легко. А якщо вона жирна і з ікрою, то це хороша їжа. Ось її наживки. У березні найкраща наживка це червоний черв'як. У квітні черви з-під коров'ячого посліду. У травні личинка з дубового листя і гнойовий черв'як. У червні личинка з вербового аркуша і черв'як, що заводиться в трісці. У липні кімнатні мухи і личинки з дуба, горіховий черв'як і опариш аж до Михайлового дня. А після сало з бекону..."

"...Ще насадка для яльця і плотви. Візьміть пшеницю і добре розваріть її, а потім лийте кров і тримайте так весь день і всю ніч. І це дуже хороша наживка..."


Також трактат описується виготовлення поплавків і волосіні для вудовки. Цікаво звернути увагу, що конструкція поплавків майже не змінилась і є актуальною і зараз, хоча єзнахідки що відрізняються від описаного.

"...Зробіть собі поплавці таким чином. Візьміть гарну пробку, чисту і без дірок. Пропаліть її наскрізь залізним невеликим штирем і вставте перо, гладке і пряме. Чим більше поплавок, тим більше перо і тим ширше отвір. Потім сточите пробку так, щоб вона була широкою в середній частині і вузькою на краях, особливо гострим нехай буде нижній край. Обробіть його гладко на точильному камені або на черепиці. І робіть так: поплавок під волосина як горошина, під дві волосини як квасолина, під дванадцять волосся як каштан. І так під кожну лісі в такій пропорції..."


Волосінь виготовлялась вручну з шовкової нитки в 9 і в 12 прядей.


Грузики виконані з глини за знахідками. Обпалені за допомогою ямного обжигу, мають круглу,овальну або циліндричну форму. з отвором всередині.


Гачки виготовлялись вручну з проволоки  товщиною 1.5 мм за музейними зразками.
Конструкція гачків майже не відрізняється від сучасних, хіба що тільк розмірами і наявністю вушка для протягування волосіні - воно в більшості знахідок відсутнє.


Вудилище були вірізані в лісі на місці рибної ловлі з гілок дерев.


"...А тепер настав час дізнатися вам в яку годину дня потрібно ловити. З початку травня і до вересня риба клює вранці з чотирьох і до восьми годин. І після обіду з чотирьох і до восьми годин, але не так добре, як вранці. І ще, якщо холодно, сильний вітер і темний похмурий день. З початку вересня до кінця квітня не уникайте ніякого часу дня. 
А озерні риби будуть клювати краще опівдні. Якщо побачите в будь-який час дня як форель або харіус стрибають, то ловите їх на штучну мушку, яка підходить для цього місяця. Якщо вода тече швидко і кружляє вири, то риба буде клювати десь на відвертих і десь на протязі. А після цього вона буде стояти і відпочивати за стовпами, арками мостів або іншими місцями такого роду. 
Ви повинні знати, по якій погоді краще ловити. Як я раніше сказала, в темний похмурий день, при тихому вітрі. А влітку, коли стоїть спека, це недобре. З вересня по квітень, якщо стоїть ясний, сонячний день, як раз добре ловити. Але якщо в цю пору року вітер дме зі східного боку, то така погода для лову не годиться. І якщо йде сніг або град, або буря з громом і блискавкою; або задушлива спекотна погода, то це погана погода для лову..."


"...А зараз вам час дізнатися, що є дванадцять різних труднощів, які можуть привести до того, що людина не зловить рибу. Це крім інших загальних причин, які можуть мати місце:
Перше ускладнення - це якщо у вас невідповідна снасть або неправильно зроблена.
Друге - це якщо ваша наживка не гарна.
Третє -  це якщо ви стали ловити в невідповідний час.
Четверта - це якщо риба перелякана виглядом людини.
П'яте - це якщо вода занадто каламутна, біла або червона від повені.
Шосте - це якщо риба не ходить через холод.
Сьоме - це якщо вода гаряча.
Восьме - це якщо йде дощ.
Дев'яте - це якщо падає град або йде сніг.
Десяте - це якщо буря.
Одинадцяте - це якщо ураганний вітер.
Дванадцяте - це якщо вітер східний, це найгірше, взимку і влітку риба тоді клювати не буде. Західний і північний вітер гарні, але південний краще за всіх...."


"...І ще, ви не повинні проявляти зайву жадібність, ловлячи занадто багато за один раз, що вам, звичайно, легко вдасться, якщо ви будете діяти точно за всіма пунктами трактату. Якщо ви не будете утримуватися, то легко зруйнуєте свій спорт і спорт інших людей також. 
А ще ви допоможете собі, якщо будете годувати рибу і знищувати все, що її губить. Всі, хто буде чинити так, отримають благословення Господа нашого і Св. Петра..."


"...І не ламати ніяких пристроїв і знарядь лову на їх греблях та в інших місцях, що належать їм. Тому що після того, як риба впіймалася в пастку, вона належить людині, яка поставила пастку, Якщо остання поставлена ​​в громадських водах або в водах, які він успадкував. Ця риба є його приватна власність. І якщо ви забираєте її, ви робите грабіж, що є ганебне діяння для джентльмена. 
Шляхетна людина не повинен надходити як злодії і грабіжники, яких за їх злі діяння карають повішенням або по-іншому, якщо їх знайдуть і зловлять. 
Але також якщо ви будете діяти так, як трактат вчить вас, вам не треба буде відбирати у іншої людини рибу, оскільки вам буде вистачати власних уловів, якщо ви попрацюєте заради них. І буде справжнім задоволенням бачити блискучу луску риб, яких ви своїм мистецтвом зможете перехитрити і витягнути на берег..."









2 коментарі:

  1. Неперевершено. Щиро
    дякуємо

    ВідповістиВидалити
  2. Молодцы. Даже Кроху увидел на фотках. Он все еще жив и сердце его бьется во славу богов реконструкторов? ;)

    ВідповістиВидалити

Для того, щоб вписати в хроніку Вітальєрів свою думку, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ. Будемо вдячні.