понеділок, 17 жовтня 2016 р.

BATTLE OF WISBY 1361

22 червня 1361 року король Данії Вальдемар IV вирушив з армією на острів Готланд (Gotland). Військо датчан рухалось у напрямку м. Вісбю (Visby) з метою захопити острів.  


(реконструкція обладунку короля Вальдемара ІV Атердага)


Вальдемар висадив своє військо на західному березі острова, оскільки саме місто Вісбю було оточене з усіх боків суцільною стіною і підійти зі сторони моря до захищеної бухти було неможливо.


На той час Шведський король Магнус Еріксон вже віддав датському королю Блекінге, Сконе і Халланд, і ніякої допомоги Готланду надати  не міг, навіть якби захотів, тому проти датчан виступило військо місцевих селян Готланду. 



В перші дні вторгнення армія Вальдемара відчула неабиякий спротив місцевих селян. 23 червня 1361 року в битві під Мастербю (Mästerby) - на переправі в болотистій місцевості, селяни зазнали перші втрати від 800 до 1000 воїнів і відступили під стіни Вісбю.




Багатонаціональне місто Вісбю входило до Ганзейського союзу і сплачувало податки Шведському королю. В місті здебільшого проживали купці - датчани, німці і русини. Вісбю слугувало перевалочним пунктом у торгівлі між Ганзою і Руссю. Жителі міста відмовились чинити опір завойовникам і допомагати місцевим селянам, здебільшого шведам, боронити свій острів від загарбників. Причиною цьому була стара ворожнеча, започаткована ще у 1288 році. А також тим що 



Відступивши до стін Вісбю, готландці почали збирати всіх  жителів острова для останньої вирішальної битви. До якої приєднались жителі невеличкого селеща Брю.




27 червня 1361 року готландська армія місцевих селян вступила в свою останню битву і була розгромлена, загинуло приблизно 1800 воїнів. 

 




Навіть коли датчани добивали поранених зі стін міста ніхто не вступився за селян.







Вісбю сдався на милість датського короля Вальдемара без бою. Щоб спасти місто від пограбування жителі віддали більшу частину своїх багатств.


Ті хто загинув в битві були поховані в загальних братських могилах. Серед загиблих воїнів під стінами міста було багато неповнолітніх юнаків і старих.


..."В 1361 році, у вівторок після дня св. Іакова, готландці пали в бою з датчанами у воріт Вісбю. Тут вони поховані. Моліться за них!"...

..."In 1361, the Tuesday after the day of St. Jacob, the gotlanders fell in battle with the Danes at the gates of Visby. Here they are buried. Pray for them!"...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Для того, щоб вписати в хроніку Вітальєрів свою думку, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ. Будемо вдячні.